BIOGRAFIE Peter Donkersloot

In Arnhem, op de Bakenbergseweg 136 werd Peter Donkersloot (1959) geboren als zoon van ouders Hilda Blom (1933) en Piet Donkersloot (1930-1986).

Vader Piet werkte daar thuis in zijn atelier op de zolderverdieping als illustrator van boeken, boekomslagen en tijdschriften. Het waren de jaren zestig waarin Piet Donkersloot bekend illustrator werd. Hij werkte mee aan het enige damesblad dat in die tijd uitgegeven werd; Margriet. Het is bijna ondenkbaar dat er verder geen weekbladen verschenen waarin slechts de dubbele binnenpagina, precies in het midden, in kleur gedrukt werd. Die zogenaamde ‘spread’ werd wekelijks voorzien van een romantisch vervolgverhaal voor de lezeressen. Piet Donkersloot voorzag het verhaal op beide pagina's van zijn illustraties. Bij het maken van deze tekening op zijn ateliertafel zat Peter als klein jongetje bij zijn vader op schoot. Hij keek uren en uren mee naar het ontstaan van de tekeningen.
Peter noemt deze indrukwekkende belevenis uit zijn kinderjaren - waarin hij zijn vader met een penseeltje verf zag mengen en die verf zag veranderen in opzienbarende schilderijen van natuurgebieden met daarin een prachtig geklede vrouw en man die vaak te paard richting kasteel reden, in ondergaande zon met kleurrijke bloemetjes in de wei. Deze belevenis noemt Peter Donkersloot de ‘diepgewortelde' basis van zijn schilderscarrière.

Zijn moeder Hilda Blom ontwikkelde zich later tot een inmiddels bekende landschap-schilderes woonachtig in Tiel. Het is een artistiek gezin. Ook zus Anne Donkersloot (1964) en broer Wouter Verburgt (1970) vervolgen hun weg als kunstenaar.

Na de kunstacademie in Arnhem enkele jaren gevolgd te hebben kwam Peter bij het destijds creatieve en fameuze reclamebureau; 'Fransen, Hey en Veldman'. Hier trad Peter toe tot de ontwerp- en tekenafdeling waar hij de basis legde voor zijn techniek. Immers, door het dagelijks uittekenen van ideeën voor commercials en advertenties, leert de beginneling alle moeilijkheden van het realistisch tekenen en schilderen.

Na enkele jaren stapte Peter uit de reclame om zijn grote wens in vervulling te brengen; vrij schilderen in modern-figuratieve stijl. Tot op de dag van vandaag heeft Peter Donkersloot zijn stijl gehandhaafd en is een zeer gespecialiseerde schilder gebleven in de meest realistische, figuratieve schilderstijl. Net zoals de 17e-eeuwse leermeesters schildert Peter in transparante lagen van donker naar licht. Moesten de vroegere olieverf-schilders per laag soms weken wachten tot deze was opgedroogd om weer overgeschilderd te worden, nu kan Peter sneller werken door de sneldrogende verven van tegenwoordig. De opbouw van de schilderijen is wel traditioneel gebleven.

Peters werk is op afspraak te bezichtigen in de galerie in Kerk-Avezaath.

Tel: (06) 24 71 16 62

e-mail: info@peterdonkersloot.nl

webshop: www.peterdonkerslootgalerie.nl

 

 

 

 

Peter Zelfportret

HET JONGETJE DAT SCHILDER WERD

Peter Donkersloot heeft een boek geschreven over zijn turbulente leven, in deze met veel vaart geschreven autobiografie neemt hij u mee naar zijn nogal moeizame jeugd, hij vertelt openhartig over zijn vlucht in drank en drugs en hij schetst een treffend beeld van het kunstenaars- en uitgaansleven van de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Hij schrijft over de vrouwen in zijn leven en over zijn werk.

Thomas van den Bergh schreef in HP/De Tijd: "Al lezende ga je steeds meer van deze man houden, van zijn kinderlijke naïviteit, zijn volharding, zijn trouw."

De hardcover boeken met litho zijn in de webshop helaas uitverkocht. In onze galerie in Amsterdam (Prinsengracht 570, naast café Heuvel) zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar.

De paperback (22,50 €) is nog wel te koop in de erkende boekhandel.

 

 

 

 

boek1_grande

WELKOM BIJ GALERIE DONKERSLOOT IN KERK-AVEZAATH

DORPSSTRAAT 27

4012 BE KERK-AVEZAATH

 

06-24 71 662

info@peterdonkersloot.nl

Webshop: www.peterdonkerslootgalerie.nl

WELKOM BIJ GALERIE DONKERSLOOT IN KERK-AVEZAATH

DORPSSTRAAT 27

4012 BE KERK-AVEZAATH

 

06-24 711 662

info@peterdonkersloot.nl

webshop: peterdonkerslootgalerie.nl